Domov > Uncategorized > HPV je ozdravljiv z aromaterapijo

HPV je ozdravljiv z aromaterapijo

0

Danes velja humani papiloma virus za najpogostejša spolno prenosljivo bolezen, ki prizadene oba spola. Glede na tip lahko vzrokuje nastanek benignih in malignih sprememb na koži in sluznici.

Vir okužbe s HPV-jem je izključno človek, prenaša pa se  s stikom. Genitalni HPV se prenaša s katero koli obliko spolnega stika – v glavnem z direktnim stikom z okuženim vratom maternice, nožnice, penisom ali anusom.

Do danes so znanstveniki s sodobnimi metodami odkrili več kot sto tipov HPV-ja. Nekateri tipi HPV-ja so povezani z benignimi spremembami kože in sluznice, nekateri visoko tvegani tipi pa z abnormalnostjo epitela materničnega vratu.

Kronična okužba s HPV-jem povečuje tveganje za nastanek raka materničnega vratu za 60-70%.

Največ okužb s HPV-jem se pojavi ravno med puberteto, zaradi tega so izobraževanje, pogovor z zdravnikom in odgovorno vedenje ključnega pomena.

Ocenjuje se, da najmanj 80-100% deklet, starih med 18 – 25 let, prihaja pri spolnem stiku v stik s tem virusom, medtem ko se le pri približno 30% deklet pojavijo simptomi okužbe. Ta dekleta so nato podvržena  kompliciranemu medicinskemu zdravljenju.

Ženske, ki se odločijo za alternativno zdravljenje ali po posvetu z zdravnikom in ginekologom za dopolnitev že predpisane terapije, se srečujejo s široko izbiro preparatov: uporaba antioksidativnih vitaminov in kombinacije B kompleksa s folno kislino, preparati s hipericinom (iz šentjanževke), katere učinkovitost je zoper velikega števila virusov potrdila tudi klinična študija v ZDA, aloe vera ekstrakti, ki delujejo spodbudno na imuniteto, ekstrakt zelenega čaja, ki z lokalno uporabo deluje na genitalne bradavice, različne vaginalete, ki na naraven način stimulirajo lokalni imunološki odgovor maternice ter aromaterapija.

Čeprav aromaterapija ni vsemogoča in ima svoje omejitve, pa vendarle obstaja precejšnje število bolezni in tegob, ki jih lahko jasno določena uporaba kemotipiziranih eteričnih olj odstrani.

Zahvaljujoč ravno aromaterapevtom izobraženih po francoski šoli aromaterapije, ki uporablja botanična in kemično določena eterična olja oralno, rektalno in vaginalno, obstajajo različne oblike izdelkov, ki vsebujejo takšna eterična olja: kapsule, pudri, supozitoriji, vagitoriji (vaginalete), oljne mešanice, geli, kreme in podobno.

Pri humanem papiloma virusu, kakor tudi pri glivičnih okužb ter težavah, ki prizadenejo vagino, maternico in maternični vrat, privlačijo posebno pozornost vagitoriji, ki z aplikacijo sproščajo v kri zdravilne sestavine eteričnih olj ter na ta način delujejo na celjenje.

Kemijske spojine v eteričnih oljih kot so oksidi, monoterpenski alkoholi in fenoli sinergijsko delujejo proti več vrstam DNA in RNA virusov, herpes simplex virusa in humanega papiloma virusa. Zapisno je tudi delovanje eteričnih olj na patogene bakterije in glivice, katere zaradi ne zdravljenja virusne okužbe lahko povzročajo nove in resnejše težave.

Ključno eterično olje v delovanju na okužbo s HPV virusom je eukaliptus polibraktea (Eucalyptus polybractea kt. kripton), ki vsebuje visok odstotek monoterpena, monoterpenskih aldehidov in ketonov, ki pokazujejo presenetljivo delovanje na vse virusne okužbe genitourinarnega trakta. Eterično olje (Melaleuca quinquenervia kt. 1,8 cineol/viridiflorol) že že nekaj let priteguje pozornost zaradi vsebine monoterpenola, ki ima izrazito močen antivirusni učinek, vključujoč delovanje na HPV virus. Eterično olje kafrovca (Cinnamomum camphora), ki je na Hrvaškem postalo to zimo zelo iskano, pa ima kot glavno indikacijo delovanje na viruse.

Eterično olje lista cejlonskega cimetovca (Cinnamomum verum) deluje antivirusno , dodatno pa deluje imunostimulirajoče s povečanjem proizvodnje imunoglobulina A, ki ščiti sluznico.

Seznanjen sem s primeri žensk, ki so tudi na Hrvaškem uspele priti do opisanih vaginatorijev ter so z uporabo le-teh uspele trajno ozdraviti HPV. Najpogosteje, neodvisno od CIN-e, je zadostna le ena terapija v trajanju približno dvajsetih dni, ki stane okoli 110 evrov.

0

Kondilomi – pogosti gostje pri moških

Humani papiloma virus povzroča tudi kondilome (vrsta okužbe kože in genitalne sluznice), ki povzroča dve vrsti obolenj: condyloma acuminatum, pri kateri se pojavijo izrastki podobni bradavicam na zunanjih spolnih organih ter manj opazna condyloma latum, ki povzroča plitkejše bradavice, ki napadajo nožnico in analno odprtino. Pogosto ni nobenih vidnih znakov bolezni, včasih pa se pojavi nadraženost ali srbenje okoli nožnice ter bolečina med spolnim odnosom. Bradavice se lahko pojavijo tudi nekaj mesecev po spolnem odnosu z okuženo osebo. Pri nekaterih tipih virusov se pojavijo manjši izrastki na sluznici nožnice ali delu telesa (nožnica/analna odprtina). V 95 odstotkih primerov se kondilomi prenašajo spolno, preostalih 5 odstotkov pa lahko nastane kot posledica slabe higiene.

Obvezen je posvet z zdravnikom glede vseh izrastkov okoli genitalnega organa. Tradicionalna fitoterapija za zdravljenje kondilomov sugerira oparek cvetov sivke, kar je ozko povezano z aromaterapijo. Aromaterapijski pripravek eteričnega olja prave sivke (Lavandula angustifolia) je v najmanjšem odstotku, saj ključna eterična olja, ki zdravijo kondilome, morajo v svoji kemični sestavi vsebovati spojine, ki se nahajajo tudi v vaginaletah za zdravljenje HPV-a pri ženskah.

0

Saša Radulović, aromaterapevt

0

Advertisements
  1. Zaenkrat še ni komentarjev.
  1. No trackbacks yet.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: